V programe Deň bez bariér účinkuje 249 ľudí so zdravotným postihnutím

01.10.2009 Prešov

Krátkym hudobno-rozprávkovým pásmom zo známeho slovenského muzikálu Neberte nám princeznú v podaní detí z Domova sociálnych služieb Slniečko z Prešova sa dnes popoludní na veľkej scéne prešovského Divadla Jonáša ...
Podujatie už po siedmykrát organizuje Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v spolupráci s ďalšími partnermi. \"Je to tradičná prehliadka umeleckej tvorivosti a zručnosti detí i dospelých so zdravotným postihnutím. V programe účinkuje 249 klientov a 93 zamestnancov z 30 zariadení sociálnych služieb v Prešovskom kraji, \" povedala pre TASR Margita Ďorďová poverená vedením sociálneho odboru PSK. Zároveň dodala, že tento program, ktorý hendikepovaní väčšinou nacvičujú v podstate celý rok, je dôkazom ich húževnatosti, nadšenia a radosti s akou pristupujú k jeho príprave.
\"Zdanlivo je to veľmi jednoduché, ale skutočne je za tým veľmi veľa práce, pretože ide o ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Práve preto už hneď po skončení jedného ročníka sa začíname pripravovať na druhý, \" vysvetlila riaditeľka Domova sociálnych služieb na Volgogradskej ulici Iveta Nemčíková.
Klienti tohto zariadenia si na dnes pripravili tanečné vystúpenie na invalidných vozíkoch. \"Je úžasné, s akým nadšením dokázali zvládnuť rytmické prvky tejto choreografie, ktorú nacvičovali v rámci záujmovej činnosti dvakrát týždenne počas posledných šiestich mesiacov, \" konštatovala Nemčíková. Tí však neúčinkujú len v tomto jedinom programe. Počas roka sa prezentujú aj na rôznych iných spoločenských podujatiach a každoročne sa zúčastňujú na prehliadke umeleckej tvorivosti v Spišskom Podhradí.
V Prešovskom kraji je viac ako 60 zariadení sociálnych služieb takéhoto typu. V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK pracuje 27 domovov sociálnych služieb, v ktorých je umiestnených vyše 2200 klientov s telesným, mentálnym alebo kombinovaným zdravotným postihnutím.
 

Vyberte región